Specialistul Pietra

Specialistul Pietra îți oferă informații importante pentru montajul produselor.

• Vă sfătuim să amestecați paleții înainte de așezare pentru a evita eventualele diferențe de nuanță.
• Orice dală care pare a avea un defect trebuie îndepărtată și semnalată înainte de montaj. Este posibil ca înainte sau după montaj pe suprafața dalelor să apară unele zone albicioase. Este un fenomen natural numit eflorescenta calcarului care dispare în timp. Dacă totuși dorinți îndepărtarea rapidă a petelor acestea, puteți folosi un “curățător de efluorescentă al calcarului”.
• Pot apărea diferențe tolerabile ale grosimii produselor: +/- 3 mm.
• Evitați folosirea de substanțe agresive (săruri) contra înghețului.

Așezarea pe nisip

1.1 Fundația de formă drenată
Pentru a realize fundația, îndepărtați pământul pe o adâncime de 20-30 cm. Așezați un strat geotextil pe întreaga suprafață, depuneți un strat de minim 10 cm de pietriș sau piatră spartă 0-30 mm. Compactați cu o placă vibratoare sau cu un rulou compactor.

1.2 Stratul de nisip. Trebuie să aibă cel putin 5 cm grosime (de preferat 10 cm) și să fie uniform. Pe nisip nu se așează dale mai subțiri de 2,5 cm (de preferat 4-5 cm).

1.3 Așezarea pe placă de beton

– Placa de beton trebuie realizată cu grija: pantă de scurgere minim 2%, rosturi de dilatare, drenaj periferic uscare 28 zile.
– Așezare pe mortar. Preparați un mortar slab (150kg ciment/ mc) și întindeți o șapă de 5 cm grosime pe care se așează placa.

– Utilizați un mortar adeziv de exterior pentru a lipi piatra reconstituită de șapa de beton.

Notă: Înainte de montare, fața interioară a dalelor trebuie curățată de praf, pete, grăsimi. Nu folosiți decât un ciocan de cauciuc.

-Realizați rosturi de minim 8-10 mm cu ajutorul unui mortar de rosturi colorat corespunzator, curățați imediat surplusul cu un burete umezit.

Montajul pavajului

Pentru montarea pavajului vă sfatuim să stabiliți configurația terenului care urmează să fie amenajat. Această operațiune este importantă deoarece în funcție de tipul amplasamentului (grădină, alee, trotuar, carosabil, etc) și de modelele dorite se poate stabili tipul, grosimea și cantitatea necesară. După ce pavajul este montat, urmează finalizarea lucrării, respectiv umplerea rosturilor cu nisip fin. Se poate opta și pentru o cimentare uscată.
Pavajul trebuie montat doar în conditii meteo favorabile (lipsite de umezeală)
Recomandăm ca pavajul să fie protejat de trafic pietonal sau auto cel putin 48 de ore de la montaj.

Intretinerea pavajului

• Pavajul nu se intretine cu substantele chimice (clor, acizi, sare). Atenție iarna la substantele folosite pentru a stopa alunecarea pe gheața! De asemenea
nu se vor folosi utilaje cu lame metalice pentru îndepărtarea zăpezii.

Folosiți un erbicid pentru prevenirea apariţiei ierbii între rosturi dar şi pentru a stopa buruienile deja existente. Atenție însă la alegerea produsului și la instrucțiunile de folosire!